У Німеччині створили біонічних робобджіл розміром із голуба - вони здатні літати роєм

21:39, 02.05.2024

Німецька компанія Festo повідомила про створення літаючого робота за подобою бджоли. Подібно до звичайних бджіл, робобджіл навчили літати роєм без зіткнень одна з одною і перешкодами. У компанії вважають, що робота за подібними проектами принесе багато нового в робототехніку і дасть змогу запозичити у природи безліч робочих рішень.

Основний вид діяльності компанії Festo - це виробництво промислового обладнання. Близько 15 років тому проектний підрозділ компанії зайнявся вивченням і створенням біонічних механізмів. В активі розробників робот-мураха, робострекоза, робот-метелик, робопавук, летюча лисиця і щось ще. На прикладі цих механізмів інженери вивчали і пристосовували до них особливості руху і польоту живих істот. Робобджола стала останньою розробкою, під час якої вперше було реалізовано механізм польоту в рої.

Конструкцію робобджоли BionicBee у вигляді орнітоптера (махольота) з двома маховими крилами допомагав проектувати ШІ на основі генеративних алгоритмів. За рахунок цього вдалося максимально полегшити конструкцію. Вага BionicBee склала 34 грами за довжини корпусу 22 см і розмаху крил 24 см. Частота помахів може змінюватися від 15 до 20 разів на секунду. Цю роботу виконує безщітковий електродвигун. Окремо три сервомотори біля основи кожного крила змінюють їхню геометрію, щоб створювати підйомну силу в потрібний час і в потрібному місці.

Регулюючи нахили та геометрію крил, інженери змушують робобджолу летіти вперед, робити розвороти в обидва боки або кружляти на місці, а також змінювати висоту польоту. Власне, точну траєкторію польоту задає центральний комп'ютер, а оскільки всі робобджоли створюються вручну і мають розкид характеристик, кожна з них проходить автокалібрування. Після калібрування робобджолами можна керувати як уніфікованими одиницями, не переймаючись тим, що одна може бути важчою, інша - легшою, а третя - мати трохи інші крила.

Система польоту робобджіл у рої будується на системі широкосмугових маяків (UWB). У спеціальному приміщенні встановлено два рівні маяків, за часовими мітками яких робобджоли визначають своє місце в просторі та в рої. Система враховує безліч чинників, включно з турбулентністю від махів крилами сусідок у рої. Для інженерів Festo це був цінний досвід зі створення роботизованої літаючої одиниці та організації узгодженого польоту групи таких одиниць. Колись цей досвід стане в пригоді для розроблення ще більш просунутих біонічних автоматів, що рояться.

Теги:Роботы

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини

  • Lenovo розробила шестиногого робота-собаку Daystar Bot GSLenovo розробила шестиногого робота-собаку Daystar Bot GS23:49 12.03.2024

    Компанія Lenovo представила шестиногого робота-собаку Daystar Bot GS. В описі машини зазначено, що "вона розроблена для комплексного збору інформації де завгодно і коли завгодно".

  • Корейский робот-собака HOUND установил рекорд Гиннеса в стометровом забегеКорейский робот-собака HOUND установил рекорд Гиннеса в стометровом забеге16:41 14.12.2023

    Четвероногий робот-собака HOUND из Южной Кореи продемонстрировал самый быстрый забег на дистанцию 100 м среди себе подобных и установил новый рекорд Гиннеса. Правда, легендарный легкоатлет Усейн Болт (Usain Bolt) в 2009 году оказался вдвое быстрее.

  • Представлено новітнього робота-гуманоїда Tesla Optimus Gen 2Представлено новітнього робота-гуманоїда Tesla Optimus Gen 217:47 13.12.2023

    Tesla представила Optimus Gen 2, нове покоління свого робота-гуманоїда, який зможе брати на себе різні завдання, допомагаючи людям. Tesla хоче створити робота-гуманоїда, який міг би бути досить універсальним, щоб замінити людську працю, але багато хто сумнівається, що це досяжно в короткостроковій перспективі.


купить телефон в Одесі, Україна