Google виплатить Android-розробникам $90 млн компенсації через зловживання монопольним становищем

14:49, 01.07.2022

Google оголосила про готовність заплатити $90 млн для мирного врегулювання юридичної суперечки, результатом якої свого часу став позов з боку розробників Android-додатків, які звинуватили компанію в численних зловживаннях своїм домінуючим становищем на ринку мобільного програмного забезпечення.

Розробники, котрі свого часу подали позов до федерального суду Сан-Франциско, звинувачували Google у змові з виробниками смартфонів та створенні технічних перешкод, внаслідок чого Android-екосистема стала фактично закритою, а більшість платежів проходили через сервіс Google Pay з 30-відсотковою комісією.

У рамках запропонованого плану врегулювання конфлікту Google заявила, що має намір перевести $90 млн до фонду підтримки розробників додатків, які щорічно заробляли по $2 млн або менше з 2016 по 2021 роки.

Як заявила Google у своєму блозі, отримати гроші з фонду зможе переважна більшість розробників із США. У компанії також повідомили, що щорічно стягуватимуть комісію у розмірі лише 15% з тих розробників, які заробляють у додатках свій перший мільйон доларів за посередництва Google Pay. Компанія пішла на такі заходи ще 2021 року.

Відповідну пропозицію щодо врегулювання конфлікту ще належить схвалити суду. За деякими даними, налічується близько 48 тис. розробників, які мають право виплати з 90-мільйонного фонду. За даними юридичної компанії Hagens Berman Sobol Shapiro LLP, що представляє інтереси позивачів, мінімальна виплата становитиме $250.

Минулого року Apple погодилася пом'якшити обмеження для дрібних розробників програмного забезпечення для свого маркетплейсу App Store, пішовши на угоду за результатами іншого колективного позову, теж поданого розробниками. Крім того, компанія погодилася виплатити $100 млн.

Тим часом Конгрес США розглядає можливість ухвалення закону, відповідно до якого Google і Apple зобов'язані будуть дозволити завантаження додатків зі сторонніх джерел без посередництва їх маркетплейсів (у Google заявляють, що компанія і так допускає такі завантаження). Крім того, місцеві законотворці можуть повністю заборонити Apple та Google вимагати від розробників здійснювати транзакції у додатках виключно за допомогою платіжних систем IT-гігантів.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна