США і союзники домовилися про міжнародний стандарт безпеки ШІ

20:07, 27.11.2023

США, Велика Британія та понад десять інших країн оголосили про підписання першої у своєму роді міжнародної угоди про те, як убезпечити системи штучного інтелекту від зловмисників. Документ передбачає створення ШІ-платформ, спроектованих таким чином, щоб вони були безпечними від самого початку їх розробки.

20-сторінковий документ передбачає, що компанії, які займаються розробкою та експлуатацією ШІ-систем, повинні дотримуватися стратегій, спрямованих на захист користувачів і громадськості від зловживань. Зміст документа містить низку загальних рекомендацій, як-от моніторинг ШІ-систем щодо зловживань, захист даних від несанкціонованого доступу та ретельна перевірка постачальників ПЗ.

Джен Істерлі (Jen Easterly), директор Агентства кібербезпеки і безпеки інфраструктури США (CISA), наголосила на значущості міжнародного консенсусу з цього питання. За її словами, вперше так багато країн дійшли згоди про те, що у фокусі розроблення ШІ має стояти безпека, а не тільки інноваційні функції або зниження витрат. Ця угода є частиною глобальних ініціатив, спрямованих на формування майбутнього ШІ. Вплив ШІ настільки великий, що регулювання його розвитку стає ключовим питанням для суспільства.

Крім США та Великої Британії, до угоди приєдналися такі країни, як Німеччина, Італія, Чеська Республіка, Естонія, Польща, Австралія, Чилі, Ізраїль, Нігерія та Сінгапур. Цей крок демонструє глобальне прагнення до встановлення стандартів у сфері ШІ.

У документі також розглядаються заходи протидії загрозам з боку хакерів. Рекомендації передбачають випуск ШІ-моделей тільки після проведення всебічних тестів на безпеку. Однак в угоді не зачіпаються складні питання, що стосуються доцільного використання ШІ та методів збору даних.

У Європейському союзі (ЄС) вже активно ведеться робота над регулюванням ШІ. Так, законодавці ЄС розробляють правила в цій галузі, а Франція, Німеччина та Італія нещодавно досягли угоди про регулювання ШІ, що включає обов'язкове саморегулювання через кодекси поведінки для основних ШІ-моделей. Водночас у США процес регулювання ШІ сповільнений через поляризацію в Конгресі.

Адміністрація Джо Байдена (Joe Biden) закликає до активнішого регулювання ШІ, тому в жовтні Білий дім випустив президентський указ, спрямований на зни

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна