Огляд TP-Link Archer AX55: універсальний Wi-Fi 6 роутер з USB 3.0

10:01, 04.06.2022

TP-Link Archer AX55 - це одна з найновіших моделей бездротових маршрутизаторів, яку можу рекомендувати при виборі універсального пристрою для прийому інтернету на високій швидкості, організації надійної бездротової мережі та підключення накопичувачів для створення локального сховища даних з доступом з будь-якої місця. Про всі подробиці, цифри та реальні заміри швидкості розповідаю далі в огляді.

Комплектація

У комплектації TP-Link Archer AX55 виробник вирішив не відступати від своїх стандартів. Коробка інформативна та повідомляє покупцю про можливості та зовнішні особливості корпусу.


Всередині роутер, блок живлення, кабель Ethernet та інструкція з підключення. Усього цього достатньо, щоб навіть недосвідчений користувач зміг сам налаштувати все за 5-10 хвилин.


Дизайн та Корпус

Роутер TP-Link Archer AX55 технічно наслідує модель Archer AX50, але з одним важливим нюансом, про який розповім трохи пізніше.

Зовні Archer AX55 це майже копія моделі AX73, відеоогляд якої вже виходив на Smartphone.ua. Останній дорожчий за AX55, але й за швидкостями у нього продуктивність майже вдвічі вища.


Archer AX55 - роутер у корпусі чорного кольору із пластику. Дизайн цікавий і заточений на максимальну відкритість з метою забезпечення пасивного охолодження. Але це не означає, що ви отримуєте конструкцію-сито. Дизайнери дуже вміло обіграли панелі зверху та знизу, виглядають вони сучасно та стильно. Додатково всередині розміщено два металеві радіатори з обох сторін плати.

У корпусі багато прямих та гострих ліній. Єдине пласке глянсове місце – зверху. Тут же скромний логотип TP-Link.

На лицьовому торці шість індикаторів.

Знизу ніжки, що піднімають корпус на пару міліметрів. Додатково тут два вирізи для кріплення на стіну та інформаційний стікер з назвою базового імені та пароля доступу до мережі.

На тильному торці розмістили кнопку живлення, 4 порти LAN, один порт WAN, USB 3.0 порт, кнопки WPS/Reset.


Також тут 4 не з’ємні антени, які можна повернути на 180 градусів в одній площині та на 90 градусів в іншій. Останній варіант трансформації потрібен, якщо вішатимете роутер на стіну.

Збірка корпусу відмінна. Дорікнути виробнику не можу ні по з’єднанню панелей, ні по  використаним матеріалам.

Основні характеристики TP-Link Archer AX55:

  • Бездротовий зв'язок 2,4 ГГц - Wi-Fi 6 до 574 Мбіт/с
  • Бездротовий зв'язок 5 ГГц - Wi-Fi 6 до 2402 Мбіт/с (ширина каналу 160 МГц)
  • Порти Ethernet - 1xWAN + 4xLAN по 1 Гбіт/с
  • USB порт 1 х USB 3.0
  • Wi-Fi: OFDMA, MU-MIMO, Beamforming, OneMesh

Можливості

Як апаратна складова в TP-Link Archer AX55 використовується новий і актуальний чіпсет Qualcomm IPQ0518 з 512 МБ оперативної пам’яті (64-розрядний двоядерний процесор ARM A53 з частотою 1 ГГц і виділений 1-ядерний NPU для прискорення мережевих завдань).

Місяць активного тестування та постійного підключення до 12 пристроїв одночасно довели, що бездротова мережа працювала стабільно і не дала жодного збою. По площі покриття сигнал достатньої потужності покривав одноповерховий будинок з 5 кімнат на 120 квадратних метрів та стінами-перегородками із цегли.


По підбору портів до пристрою не причепитися. Вважаю їх стандартним та обов'язковим набором у 2022 році. Покупець отримує 4 гігабітні порти Ethernet LAN і один порт WAN. Також доступний порт USB 3.0, до якого можна підключити не тільки флешку, а й зовнішній диск HDD/SDD.

Замір швидкості

Для виміру реальних швидкісних характеристик роутера TP-Link Archer AX55, підключеного кабелем до провайдера Lanet 1 Гбіт/с, використовував ноутбук ASUS TUF Gaming F17 2021 і смартфон vivo V21. Уточню, що ноутбук підтримує Wi-Fi 6, а смартфон укомплектований не найшвидшим мережним адаптером.

Для початку покажу швидкість по кабелю – 640 Мбіт/с. На це значення і орієнтуватимуся, з'єднуючись з моїми гаджетами по Wi-Fi. Це все, що зараз видає провайдер Ланет на проплаченому мною каналі в 1 Гбіт/с.

Замір на відстані 2,5 метри від роутера.

  • Ноутбук: 5 ГГц (Wi-Fi 6) – на завантаження до 423 Мбіт/с | на передачу до 510 Мбіт/с
  • Смартфон: 5 ГГц – на завантаження до 333 Мбіт/с | на передачу до 303 Мбіт/с

Замір на відстані 8 метрів від роутера

  • Ноутбук: 5 ГГц (Wi-Fi 6) – на завантаження до 310 Мбіт/с | на передачу до 411 Мбіт/с
  • Смартфон: 5 ГГц – на завантаження до 216 Мбіт/с | на передачу до 184 Мбіт/с

Результати підтверджують, що за швидкістю до роботи роутера в бездротовій мережі не причепитися. І багато залежить вже не від нього, а від приймаючого пристрою. А особливо важливо, є у нього підтримка Wi-Fi 6 чи ні.

Особливості моделі TP-Link Archer AX55

OneMesh

OneMesh підтримується з коробки, а це означає, що роутер можна відразу задіяти як розширюючу одиницю вже існуючої мережі. З OneMesh у вас буде уніфіковане ім'я Wi-Fi мережі, централізоване управління, а головне – функція безшовного роумінгу всередині вашої локації.

OFDMA

Ця технологія збільшує продуктивність у 4 рази. Досягається це апаратними можливостями, за допомогою одночасного підключення та обміну даними з великою кількістю пристроїв.

Загальний доступ до накопичувачів, підключених до USB-порту

До маршрутизатора, що оглядається, можна підключити зовнішній накопичувач. Це може бути навіть SSD або зовнішній жорсткий диск. Таке рішення дозволить зручно обмінюватися файлами через мережу з ноутбуком/комп'ютером або навіть планшетом/смартфоном. На веб-сайті виробника зазначено, що підключений диск можна використовувати як сервер резервного копіювання TimeMachine для Mac. Середня швидкість зчитування даних для SSD у тесті вийшла не більше 20-30 МБ/с.

Батьківський контроль з HomeShield Pro

Оновлена функція батьківського контролю TP-Link Home Shield Pro за заявою виробника дуже надійна. Система дозволяє блокувати веб-сайти за категоріями. Також реалізовано функцію планування використання Інтернету та обмеження часу на доступ. Крім того, TP-Link дозволяє визначати щоденну квоту на використання Інтернету залежно від часу дня для кожного пристрою окремо. Безпека HomeShield Pro базується на базі даних Avira. Як мінімум, вона може закривати доступ вашого пристрою до веб-сайту, що містить шпигунське програмне забезпечення.

Найголовніша проблема із сервісом HomeShield Pro у тому, що він платний. Користуватися ним не обов'язково, тому що базових функцій батьківського контролю та основних налаштувань виробник не вимикав. Вони доступні через веб-інтерфейс або через мобільний додаток TP-Link Tether.

Корисною буде система створення звітів. Вона показує, як заблоковані сайти, так і відвідувані веб ресурси. Система може відображати погодинну історію використання мережі для кожного пристрою. Це буде корисно для моніторингу використання мережі підлітками, або в невеликих офісах.

Веб інтерфейс


Додаток TP-Link Tether


Висновки

Чи рекомендую я покупку роутера Archer AX55 від TP-Link? Так! Цей пристрій не можна назвати дорогим, але й дорікнути його за нестачу можливостей або зайву функціональність теж не вийшло.

Апаратна складова на базі чіпсету від Qualcomm гарантує стабільність, а просунуті мережеві технології від TP-Link забезпечують надійний дротовий та бездротовий зв'язок. Як додатковий бонус покупець отримує USB 3.0 порт для організації свого сховища даних.

Знайти те, за що варто покритикувати TP-Link Archer AX55 не вийшло. А значить роутеру можна дати нагороду "Кращий вибір" за його універсальність і реальні швидкісні характеристики.

Переваги:

  • Швидкісні характеристики (особливо із пристроями з підтримкою Wi-Fi 6)
  • Зручне налаштування
  • Мобільний додаток TP-Link Tether
  • Стабільна робота
  • Швидка передача файлів через USB

Недоліки:

  • HomeShield Pro платний сервіс

 

 

 

Орієнтовна ціна в інтернет-магазинах 3600 грн
Продукт надано представництвом компанії TP-Link в Україні
Андрій Лазаускас


Источник: SmartPhone.ua

Обсуждение статьи

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

купить телефон в Одесі, Україна