Найкращі JavaScript-фреймворки та тенденції веб-розробки 2022

13:14, 31.05.2022

Негативні наслідки пандемії позначилися на всіх сферах людської діяльності, але веб-розробка є однією з тих глобальних галузей, що рухаються вперед. Наразі саме час поглянути на основні тенденції у веб-технологіях та JavaScript зокрема, а також спробувати зробити прогнози щодо подальших перспектив фронтенд-розробки. 

JavaScript залишається на вершині

Багато веб-розробників визнають, що JavaScript має недоліки і складні частини. Однак це, як і раніше, мова програмування, яка найбільш використовується. До того ж існує ще й спеціальний технічний комітет, який працює над способами поліпшення JavaScript. Виходить, що в найближчому майбутньому витіснити JavaScript з провідних позицій у веб-розробці практично неможливо. 

TypeScript продовжує підкорювати нові висоти

TypeScript використовує всі сильні сторони JavaScript, адже він компілюється в JS і поєднує їх із власними потужними функціональними можливостями, такими як статична типізація, підтримка модулів та інтерфейсів тощо. Учасники опитування на Stack Overflow назвали Typescript (67,1%) найулюбленішою мовою програмування одразу після Rust (86,1%). Згідно з останнім звітом від GitHub, JavaScript також серед лідерів за популярністю. 

JavaScript-фреймворки: тенденції

Ми вже звикли бачити серед провідних JavaScript-фреймворків React, Angular та Vue.js. Але якщо подивитися на те, які фреймворки будуть вивчати або використовувати для майбутніх проєктів, то в трійці лідерів з’являються нові імена.

Svelte

Це легкий компонентний фреймворк наступного покоління, написаний на TypeScript. Він надає новий спосіб створення високопродуктивних веб-додатків. Тобто Svelte виконує роль компілятора, який дозволяє запускати код у браузері без рівня абстракції. Це підвищує продуктивність програми та забезпечує велику задоволеність користувачів. Можливо, зараз Svelte ще недостатньо зрілий, щоб тягатися з таким гігантом, як React. Проте, у нього, безумовно, є потенціал для ширшого застосування у веб-додатках.

Deno: нова проривна технологія чи альтернатива для Node.js?

Нещодавно веб-розробники отримали новий потужний інструмент Deno для реалізації коду на сервері. Це нове середовище виконання, написане на Rust, яке використовує V8 JS і вбудовану підтримку TypeScript. Але поява Deno не означає, що Node.js припиняє своє існування. Вона продовжує залишатися середовищем із гарною підтримкою, яка знаходить широке застосування.

CSS: Що нового?

Нові тенденції в CSS часто перебувають у тіні всього того, що відбувається в JavaScript, і незаслужено залишаються непоміченими багатьма розробниками. Мабуть, перша назва, яка спадає на думку, коли мова заходить про CSS-фреймворки – це Bootstrap. Проте, статистика свідчить про серйозне зниження задоволеності та інтересу розробників до Bootstrap та інших інструментів типу Foundation, що зарекомендували себе раніше. 

Все більш популярним інструментом для створення динамічних та гнучких макетів стає CSS Grid. Комбінувати стилі з компонентами для створення тематичних дизайн-систем ефективніше, ніж використовувати глобальні таблиці стилів. Останні роки був у лідерах Tailwind CSS. Цей легкий фреймворк не нав'язує розробникам жодних вбудованих компонентів, надає можливість створювати унікальні дизайн-проєкти з використанням допоміжних класів CSS та інших потужних функцій.

Отже, нові інструменти та JavaScript-фреймворки викликають цілком виправданий інтерес у фронтенд-розробників. Тому дуже цікаво слідкувати за їх прогресом протягом 2022 року.

Джерело: https://elitex.systems/blog/front-end-javascript-development-trends-2022/

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини