ПУE: Правила улаштування електроустановок

22:43, 30.10.2022

Правила улаштування електроустановок (ПУЕ) - документ, що описує пристрій, принцип побудови, особливі вимоги до окремих систем, їх елементів, вузлів та комунікацій електроустановок. Зокрема, наведено вимоги щодо улаштування електричної частини освітлення будівель, приміщень та споруд різного призначення, відкритих просторів та вулиць, а також вимоги до влаштування рекламного освітлення, а також містить вимоги до електроустаткування житлових та громадських будівель, підприємств, городських установ, спортивних стадіонів.

Вимоги Правил влаштування електроустановок є обов'язковими для всіх організацій незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, а також для фізичних осіб, котрі займаються підприємницькою діяльністю без утворення юридичної особи.

Варто зазначити: правила зібрані на підставі ДСТУ та інших нормативно-технічних документів, останні версії яких можуть розходитися з правилами. У такому разі слід віддати перевагу вимогам стандартів.

Новачки часто ставлять питання на кшталт «на кого поширюється ПУЕ?», відповідь проста – на всіх. Вимоги єдині для фізичних та юридичних осіб, які будують або реконструюють будівлі з електроустановками постійного та змінного струму напругою до 750 (кВ), незалежно від їхньої організаційно-правової форми.

Правила постійно вдосконалюються нормативно-технічною документальною базою з метою підвищення безпеки та надійності електроустановок.

Під електроустановкою розуміється будь-який пристрій, який виробляє, трансформує, передає чи споживає електроенергію.

Документ визначає вимоги до:

  • монтажу електропроводки;
  • заземлення;
  • лініям кабелю;
  • захисну автоматику;
  • пристрої для розподілу електроенергії;
  • освітлення.

Розділ, присвячений знову споруджуваним електроустановкам, визначає, крім правил проектування та розміщення, також вимоги щодо їх подальшої експлуатації та обслуговування. А саме:

  • вимоги до змісту;
  • ремонту;
  • безпосередньо, експлуатації.

Джерело інформації: https://enext.ua/uk/press/articles/PUE-2021-Razdel-pervyy-Pravila-ustroystva-elektroustanovok/


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини