Смартфони та батьківський контроль для дітей - чому це важливо?

22:52, 07.09.2022

У наш час діти практично з пелюшок не випускають смартфона з рук. Аби дитина не плакала, батьки багато-чого їй дозволяють: мультики, ігри, соцмережі та інші розважалки. Підростаючи, дитина все менше виринає зі свого гаджета в реальне життя. Батьки, бабусі та інші дорослі починають сильно хвилюватися, і хоч якось намагаються контролювати час, проведений дітьми в телефоні. Але оскільки залежність вже розвинулася і екранний час на певному етапі витіснив реальність, досягти цього непросто. Але рішення все ж є! Урізноманітнити життя дитини і додати до нього корисні заняття (прогулянки, спорт і здоровий сон) можна, використовуючи додатки для батьківського контролю, безкоштовні або платні з розширеними можливостями.

Проблеми, що виникають у дітей при безконтрольному використанні смартфона

Якщо просто вручити пристрій в руки дитини і не цікавитися, що ж роблять мої діти в ньому, не контролювати час і не блокувати неналежний контент, з часом у дітей можуть з'явитися проблеми із затримкою розвитку і поведінкою, які наведені нижче:

  1. Гіперактивність і тривожні стани. Поширене явище серед дітей, залежних від гаджетів. Телефон - це улюблена іграшка, без якої дитина не їсть і не спить, а якщо його відберуть, включиться істерика. Це трапляється через швидке виділення гормону дофаміну, який виробляється, коли дитина користується смартфоном. Мозок в цей час сприймає споживання розважального контенту як корисну дію. В результаті цієї залежності мозок відвикає прикладати зусилля, через що згодом буде складно доводити розпочате до кінця.
  2. Проблеми зі сном. При тривалому використанні гаджета перед сном розвивається ризик розвитку безсоння. Від перезбудження і впливу синього світла, яке випромінює екран, дітям важко заснути. Відсутність повноцінного сну, заважає дітям нормально спілкуватися з дорослими і ровесниками, контролювати свою поведінку і зосереджено вчитися.
  3. Падіння зору. Батьки переживають про це не дарма. Очі потребують постійного перемиканні з ближніх на далекі об'єкти. При тривалому знаходженні біля екрану органи зору знаходяться в режимі ближнього бачення і як результат може розвинутися короткозорість. Якщо син або дочка сидять перед екраном більше 3 годин і на відстані менше 30 см при низькій освітленості, то проблем не уникнути. Щоб не втратити зір потрібно стежити за дитиною під час використання гаджета і робити гімнастику для очей.
  4. Капризи і непослух. Тривале перебування перед екраном сприяє розвитку агресії, загрозам зробити що-небудь з собою або з батьками (особливо проявляється у підлітків).
  5. Перегляд порнографічного матеріалу. Контроль за дітьми допоможе уникнути перегляду дітьми відео пікантного характеру. Перегляд порнографії згубно впливає на ставлення до протилежної статі, власну самооцінку, викликає почуття провини, а також сором. У дорослому житті дитині буде складно будувати здорові відносини, оскільки перегляд подібного матеріалу сприяє жорстокості, насильству, вчить домінувати і зосереджуватися на собі і своєму задоволенні. Відео 18 + затягують, провокують депресивні стани, сексуальну дисфункцію та інше.

Гаджети приносять користь, якщо вчити дитину користуватися ними дозовано, і не забувати, що дитина повинна бути під наглядом, незалежно від того наскільки вона чесна і відповідальна.

Screen time: норми для дітей

Де перебуває ваша дитина? На які сторінки в мережі вона заходить? Скільки часу вона на це витрачає? Ці питання часто цікавлять батьків. І дійсно, знати, де перебуває дитина важливо не тільки в реальному житті, але і у віртуальному світі.

Педіатри радять користуватися рекомендаціями і враховувати денну норму перебування дитини біля екрану відповідно до її віку:

  • 1-2 роки - тільки пару хвилин. Малюкам необхідна фізична активність і спілкування з рідними.
  • 3-4 роки - не більше 1 години в день/періодами. Важливо пам'ятати, що малюк вже не тільки розуміє і сприймає персонажів і хід сюжету, а копіює їх поведінку. Тому потрібно особливо ретельно підбирати контент.
  • від 5 до 10 років - 1-1,5 години (періодами). Важливо, щоб дитина не відчувала, що гаджет - це головне. Наповнюйте її повсякденне життя іншими корисними заняттями і допомагайте в розвитку технічних навичок.
  • у 11-13 років можна збільшити час до 2 годин. При цьому батьки можуть встановлювати межі на екранний час додатків.

Завдання батьків відстежувати, як дитина користується гаджетами, і чи дотримується вона тимчасових рамок, щоб допомогти їй в розвитку. Використовуючи електронні пристрої в колі сім'ї, коли діти і батьки проводять час разом, їх взаємини стають міцнішими. Хороша комедія або мультфільм підуть на користь всій родині. Також, таким чином, можна варіювати тривалість використання гаджетів, щоб діти легше переносили тимчасові обмеження.

Дитина під наглядом - які кроки допоможуть батькам?

Ви розумієте небезпеки тривалого просиджування перед екраном і хочете безболісним способом зменшити проведення часу дитини в телефоні? Один з методів, яким батьки користуються — в спокійній, доброзичливій манері сісти поруч з дитиною і все обговорити. Що обговорювати?

  1. Цілі, яким служать електронні пристрої у вашому домі.
  2. Час, який ви дозволяєте проводити дитині біля гаджета.
  3. Місце, де дозволено використовувати електронні пристрої, у багатьох сімей це на очах у всіх - наприклад, у вітальні.
  4. Зона, вільні від цифрових пристроїв. Наприклад, правила, де не можна використовувати смартфон - кухня, ванна, спальня та ін.
  5. Список додатків і сайтів, які дозволені.
  6. Час цифрового детоксу: перед сном і на вихідних.

Можна пропонувати альтернативи, привчаючи дітей до пазлів, настільних ігор та інтерактивних іграшок. Школярів можна долучати до самовираження в творчих гуртках, спільного відвідування кіно, театрів і музеїв.

Якщо у вас велика сім'я, моніторинг експлуатації електронних пристроїв здійснювати не так вже й просто. А діти можуть обходити заборони і бунтувати проти них. Тому існують більш сучасні методи, що допомагають налаштувати "сімейний доступ" в мережі і здійснювати більш точний контроль над дітьми. Спеціально розроблений софт для дітей і батьків допомагає бути в курсі, де ваша дитина і чим вона зайнята, з ким спілкується. Додатки дають можливість активувати спеціальний дитячий режим, де дитині будуть доступні тільки дозволені додатки.

Де моя дитина? Додаток Батьківський контроль Kroha: його особливості та переваги

Parental Control Kroha https://parental-control.net/ua/ дає можливість батькам не тільки знати, де перебувають діти, а й допомагати їм вибирати краще в мережі Інтернет і захищати від поганого. Використання даного софту дозволяє:

  • блокувати програми, керуючи екранним часом на смартфоні дитини;
  • дізнатися місце розташування дитини в поточний момент;
  • створити список урлів для можливості відвідування і блокування веб сайтів;
  • дистанційне включення нічного режиму і захисту очей;
  • можна блокувати ігри, програми, соцмережі;
  • встановлювати ліміти, створювати розклади і обмежувати використання смартфона;
  • стежити за використанням 11 відомих месенджерів;
  • легко блокувати відео з YouTube або певні канали;
  • встановлювати конкретні параметри, де дитина може перебувати,за допомогою GPS-контролера і куди вона не може піти; (батьки сповіщаються моментально);
  • контролювати дзвінки, SMS, переглядати галерею та інші функції.

Одночасно можна підключити до облікового запису 5 пристроїв в різних ролях Батьки/Дитина (сімейний доступ). При реєстрації необхідно вибрати режим дитини або батька, безпосередньо в додатку.

Керуйте смартфоном своєї дитини віддалено, без тиску на неї, з допомогою додатку Батьківський контроль Кроха ви зможете легко визначити місце розташування дітей і знайти дитину, якщо вона, наприклад, заблукала або загубилася. Безпечна батьківська зона — зручний інструмент контролю і дотримання правил користування телефоном. Пробна версія батьківського контролю доступна протягом 5 днів або ж можна відразу придбати платний софт і завжди тримати руку на пульсі!

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини