Сонячні колектори для зручного й економного нагріву води

06:10, 17.07.2023

Останнім часом стає актуальним використання сонячної енергії для забезпечення будинку електрикою. Цей ресурс є відновлювальним, а отже, встановлюючи станцію для його отримання, користувач не шкодить навколишньому середовищу. Система складається лише з безпечних елементів і частин, не виділяє токсичних компонентів.

Користуватися станцією можна не лише для того, щоб отримувати електроенергію та вмикати побутові електроприлади. Щоб заощаджувати на опаленні й підігріванні води для домашніх потреб або басейна, варто встановити сонячний колектор. Він працює так само завдяки енергії, отримуваній від небесного світила, проте витрачає її, щоб надавати господарям гарячу воду.

Що це таке і як працює

Конструкція складається з основного пристрою, акумулятора тепла та теплообмінного контуру. Безпосередньо сонячні колектори виглядають як трубки, зроблені з міді й приварені до пластини зі спеціальним теплопоглинальним покриттям. Ці прилади нагрівають робочу рідину, і відразу при зростанні температури вона надходить до буферного резервуара або теплообмінника бойлера.

Після охолодження рідина знову направляється до колектора – так і забезпечується робочий цикл системи. Вода в теплообміннику накопичується для подальшого використання, тому для ємності потрібна гарна теплоізоляція, аби запобігти швидкому зниженню температури. Можливе додаткове встановлення в резервуар електронагрівача-дублера, щоб здійснювати підігрів тоді, коли рідина знову стане холодною.

Використання сонячних колекторів особливо актуальне влітку, коли система працює на максимальній потужності та виробляє велику кількість енергії. Встановлення пристроїв допоможе витрачати менше на підігрів води, статистика показує, що економія складає приблизно 60–70%. Система здатна забезпечити також потреби об'єкта в опаленні, на нього виходить витрачати менше приблизно на 30%.

Особливості використання

Якщо правильно зорієнтувати колектор після встановлення й вибрати оптимальний кут нахилу, вийде отримати більше продуктивності. Найбільше енергії пристрій отримує опівдні, адже тоді атмосфера майже не затримує прямий потік сонячних променів. Зараз такими системами користуються не лише в приватних будинках або дачах, але й у ресторанах, на базах відпочинку, у готелях, особливо там, де є басейн.

Сонячні колектори підходять не лише для підігріву води, а й опалення приміщення. Проте для того, щоб вони працювали ефективно, знадобиться акумулятор та котел (електричний, газовий, твердопаливний). Якщо використовувати ці пристрої, система працюватиме в автоматичному режимі цілий рік разом з іншим опаленням. Перед встановленням варто розрахувати потужність, щоб покрити всі свої потреби й зекономити.

Які основні переваги

Сонячні колектори практичні, безпечні та надійні, у цьому їх можна порівнювати з системами для енергозабезпечення, які складаються з фотоелектричних модулів. Серед плюсів варто виділити наступні:

  • довготривале використання;
  • відсутність потреби в постійному догляді та обслуговуванні;
  • можливість встановлення на даху для економії місця на ділянці;
  • безвідмовна й стабільна робота;
  • відсутність шкоди для навколишнього середовища.

Сонячні колектори поділяються на декілька видів, тому кожен користувач має можливість вибрати той, який найбільше підходить для нього. Альтернативне джерело тепла допоможе організувати автономне опалення або гаряче водопостачання у будинку, на дачі чи в готелі. Після встановлення витрати на комунальні послуги значно знизяться.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини

  • Обираємо дизельний генератор: потужність, фази, варіанти запускуОбираємо дизельний генератор: потужність, фази, варіанти запуску09:46 15.07.2023

    Генератори на дизельному паливі є оптимальним варіантом автономного електричного забезпечення житлових будинків, промислових і комерційних будівель. Такі пристрої встановлюються й експлуатуються в міру необхідності як аварійне або додаткове джерело струму.

  • Особливості друку на оракаліОсобливості друку на оракалі19:48 12.07.2023

    Гарна реклама – та, яка приводить клієнта. Ідеальна реклама приводить клієнта, вписується у бюджет компанії і має естетичний вигляд. Усім цим критеріям відповідає друк на плівці oracal.

  • Три айфона, які змусять тремтіти ваше серцеТри айфона, які змусять тремтіти ваше серце14:45 12.07.2023

    Обираючи смартфон, відмовтеся від будь-яких компромісів. Жодна техніка не використовується так часто, як телефон, тому не можна піддаватися спокусі заощадити, вибираючи ненадійних виробників.