Стабілізатор напруги - 100% корисний і не зайвий елемент системи електроживлення

15:10, 25.05.2023

Проблема якісної напруги в електричній мережі стала буденною. А через це страждають побутові електроприлади. Правильне і обдумане рішення - встановлення стабілізатора напруги. Цей прилад захистить вашу техніку від перепадів напруги, продовжить її експлуатаційний термін і захистить від поломок. Сьогодні ми поговоримо про те, як вибрати цей прилад.

Який стабілізатор вибрати: однофазний чи трифазний

Усе залежить від кількості фаз живильної мережі у вашій будівлі або на присадибній ділянці. Якщо йдеться про приватний будинок, де найчастіше і встановлюють стабілізатори напруги, то там переважно однофазні. Але якщо у вас три фази, то купуйте трифазне обладнання або три однофазні з підключенням по схемі "зірка".

Яку потужність вибрати?!

Щоб було зручно, складіть невеличку таблицю на листку або в екселі. У неї запишіть усі електроприлади, які ви використовуєте одночасно. До кожного допишіть їхню активну потужність. Зазвичай знайти її можна прямо на корпусі приладу.

Після цього виберіть зі свого списку ті прилади, в яких є електричні двигуни. Наприклад, м'ясорубку, міксер, насоси. Річ у тім, що з цими приладами ситуація особлива: їхнє ввімкнення супроводжується пусковими струмами, а це приблизно в три-п'ять разів підвищує потрібну потужність. Добре, якщо вдасться знайти дані про пікові струми цих приладів. Якщо ж її немає - то сміливо множте звичайну потужність, хоча б утричі.

Розрахувавши повні потужності всіх приладів, ви отримаєте потрібне значення - потужність відповідного стабілізатора.

Як дізнатися напругу в електромережі?!

Багато в чому саме від цього залежить, чи потрібен вам взагалі стабілізатор. Для вимірювання напруги можна скористатися мультиметром.

Як вибрати трифазний стабілізатор?!

Вибір трифазного стабілізатора мало чим відрізняється від вибору однофазного, тому про це нечасто пишуть окремо. Потрібно:

  • виконати розрахунок потужності, тільки для найбільш завантаженої фази.
  • потім помножити результат на три - це і буде потрібна потужність стабілізатора
  • не забудьте про запас потужності близько десяти відсотків.

За таким принципом можна вибирати стабілізатор напруги як для всього об'єкта, так і для одного або декількох приладів. І якщо ви хочете заощадити на покупці, спробуйте не враховувати в розрахунках нагрівальні прилади, на кшталт праски. Навіть у разі зниженої напруги вони не стануть працювати гірше і не зламаються, просто будуть не так швидко і сильно нагріватися.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини