Як правильно чистити плиту, щоб не пошкодити

09:24, 20.10.2022

Кухня – те місце, яке завжди повинно бути чистим, і найбільше клопоту по її прибиранню зазвичай завдає плита. Майже кожен кулінарний процес закінчується і бризками олії, і плямами від бульйону або узвару. На варильній поверхні плити кухонної часто пересихають частинки їжі, а про молоко, що википіло і пригоріло, і згадувати не хочеться...

Хоча у продажі є безліч спеціальних засобів для боротьби з брудом та кіптявою, але різні види кухонних плит зроблені із різних матеріалів, кожен з яких має свої особливості (див. gorenje плита).

Плита кухонна в наш час – це не тільки засіб і надійний помічник для занять кулінарією, це високотехнологічний і елегантний зовні пристрій, який, проте, вимагає ретельного та правильного догляду.

Будь-яке забруднення варильної поверхні краще витерти якомога швидше, бо через високу температуру частинки продуктів та рідини засохнуть і спечуться так, що потім впоратися з ним буде надто складно. Втім, навіть у дуже акуратних та педантичних людей не завжди виходить зробити це відразу. Щоб із легкістю підтримувати плиту кухонну, ціна і від якої залежить від вашого вибору та уподобань, у чистоті та належному технічному стані, досить знати декілька простих способів її очищення. Звичайно, поверхні плит кухонних бувають різними, – емаль, сталь, скло або склокераміка вимагають різних методів чистки від забруднень, – але є й універсальні прийоми, які застосовуються до всіх видів кухонних плит.

  • Якщо передбачається повне очищення плити кухонної (тобто ви вирішили відмити не лише поверхні, а й конфорки, перемикачі та інші частини пристрою), то правильно буде відключити плиту від газового постачання. Відповідно, якщо кухонна плита електрична – від електричного, а у випадку плити кухонної комбінованої – відключити і від газового, і від електропостачання.
  • Після цього треба зняти з плити решітки, а потім – конфорки. Якщо ручки знімні, то їх також краще демонтувати. Всі ці частини необхідно почистити окремо.
  • З варильної поверхні плити кухонної потрібно змести сухою губкою частинки продуктів та крихти, які там залишилися після процесу приготування їжі.
  • Концентровані розчини побутової хімії – луги та кислоти – можуть завдати шкоди вашим рукам, тож обов'язково надягніть захисні рукавички!
  • Краще не використовуйте миючі засоби, що містять абразивні частинки, а також металеві сіточки або губки, бо вони можуть подряпати не тільки емаль, нержавіючу сталь і скляну поверхню, але й склокераміку.

Зупинимося детальніше на тому, який спосіб очищення найбільше підійде саме до вашої плити кухонної.

Очищення поверхонь «газ на склі»

Варильна панель із загартованого скла або склокераміки має стильний вигляд, чудово пасує до сучасного інтер’єру, проте не терпить недбалості. Найменша частинка бруду або капелька води, якщо їх вчасно і правильно не витерти, зіпсують глянцевий блиск скляної поверхні, заради якого покупці вибирають із всіх видів кухонних плит саме цей. Отже, найважливіша порада: намагайтеся не відкладати миття такої поверхні та чистіть її зразу ж, не допускаючи жодного накопичення жиру або пилу. Проте не ризикуйте і не намагайтеся вимити скляну поверхню варильної панелі, яка ще не охолола: по-перше, ви може обпектися; по-друге, на поверхні залишаються мильні розводи; по-третє, в найгіршому випадку, скло може покритися маленькими тріщинками або й зовсім тріснути.

Мити поверхню плити кухонної із скла та склокераміки необхідно лише спеціальними серветками з мікрофібри та м’якими губками, застосовуючи пастоподібні засоби або гелі. В кінці варильну поверхню треба витерти сухою серветкою начисто. А якщо вашою звичкою стане щовечора протирати склокераміку плити невеликою кількістю миючого засобу – скляна поверхня сяятиме чистотою.

Якщо ваша плита кухонна сенсорна, це означає, що, коли спеціальний посуд доторкається до індукційної варочної панелі, то нагрівається в першу чергу сам посуд, а вже від нього тепло розігріває і конфорку. Варильна поверхня, виготовлена із термостійкого скла, навкруги конфорки майже не нагрівається, а після того, як посуд знято, дуже швидко вона перестає бути гарячою і вже не обпече рук під час прибирання. Плиту кухонну сенсорну напрочуд легко мити, адже їжа, яка пролилася на неї, зовсім не пригорає.

Чистимо емаль і нержавійку

Емальовану плиту кухонну очистити від присохлих залишків їжі досить легко звичайними засобами для чищення з будь-якого супермаркету. Підійде навіть розведений із водою пральний порошок або засіб для миття посуду. Головне – забруднення потрібно спочатку добре розмочити водою, а вже потім мити обраним засобом. Ті забруднення, які сильно підгоріли, треба розмочувати досить довго, а потім можна зняти їх дерев'яною лопаткою. Якщо звичні засоби не справляються, розбризкайте по поверхні плити кухонної столовий оцет і посипте зверху содою. Почнеться хімічна реакція з бурхливим піноутворенням та шипінням. Коли вона скінчиться, змийте бруд з плити мокрою губкою і протріть емаль насухо.

Газова плита нержавійка боїться навіть малоабразивних речовин – її поверхню дуже легко подряпати. Тому для очищення використовуйте лише гелі та рідкі миючі засоби, що не містять хлору, бо він залишає на нержавійці плити кухонної білі розводи, які потім неможливо видалити.

Як почистити духовку?

В супермаркетах є величезна кількість різноманітних миючих засобів і для різних видів кухонних плит, і саме для духовок. Але, якщо ви спробуєте скористатися перевіреними способами наших мам і бабусь, то найкращим буде наступний. Змішайте в мисці четверту частину склянки соди, дві столові ложки крупнокристалічної солі і стільки теплої води, щоб утворилася густа паста. Нанасіть цю пасту губкою на стінки духовки і скляну поверхню дверцят так, щоб покрити нею жирний наліт, і залиште на годину-півтори. Потім ретельно промийте духовку і витріть її насухо.

Ще один способ - змішати пів склянки рідкого мила для посуду, пів склянки харчової соди та четверту частину склянки столового оцту. Цей розчин треба нанести на ніч по всій внутрішній частині духовки за допомогою старої зубної щітки або губки. А наступного дня протерти духовку вологими серветками та губками.

Якщо ж забруднення духовки свіже, попробуйте очистити її з допомогою декількох лимонів. Сік лимонів наполовину змішуємо з водою і обприскуємо цим розчином духовку зсередини. Через годину притираємо стінки та скляну поверхню дверцят чистою вологою серветкою.

Якого б виду кухонну плиту чи духовку ви не чистили, при роботі із миючими засобами не забувайте про засоби безпеки, щоб не пошкодити шкіру. Доцільно також використовувати старі ганчірки та губки, які можна без жалю викинути після миття забруднених поверхонь.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини