Огляд Prestigio SmartBook 141 C6: доступний ноутбук у компактному корпусі

10:09, 16.06.2022

Prestigio Smartbook 141 C6 – новинка від бренду Prestigio, яка має розширити пропозицію виробника у бюджетному сегменті ноутбуків. Редакція порталу Smartphone.ua взяла пристрій для детального огляду та розгляду його можливостей – від ігор до роботи офісних та графічних програм. Всі подробиці далі у огляді.

Комплектація

Smartbook 141 C6 надійно запакований, коробка невеликих габаритів. Упаковка інформативна, розкриває повну інформацію про внутрішню складову ноутбука.
Комплектом передбачено:

Ноутбук


Чохол-кишеня з м'якого матеріалу


Комплект гвинтів для кріплення додаткового накопичувача на 2,5 дюйми (HDD або SSD)


Накладний елемент для відкриття/закриття веб-камери (за бажанням самі клеїте її на корпус.)


Серветка для екрану. Невелика інструкція та гарантійний талон.

Блок живлення, який не роз'єднується із кабелем. Потужність 30 Вт.


Комплект включає навіть більше, ніж очікуєш. Не з кожним ноутбуком отримуєш навіть чохол, а з Prestigio Smartbook 141 C6 дають все необхідне для самостійного розширення пам'яті.

Дизайн та Корпус

Почну із габаритів: 333*220*20 мм. Це компактний та зручний формат, у тому числі якщо є необхідність брати ноутбук із собою на зустрічі, на навчання, у відпустку та відрядження. Вага 1,41 кг.

У дизайні SmartBook 141 C6 виокремлю лаконічність та стриманість. Зайвих та відволікаючих елементів немає. Все зроблено для практичності, з метою зацікавити якомога більшу аудиторію.

Корпус із пластику в колір металік. Чорна тільки рамка навколо дисплея, прогумовані ніжки, кнопки клавіатури та пластик, що прикриває шарнір на тильному торці.

Поєднання кольорів сподобалося, до фарбування зауважень немає.

Окремо скажу про ніжки. Вони великі і надають достатньої стійкості.

Внизу, крім ніжок, дві решітки, що прикривають динаміки, а також відсік для 2,5 дюймового диска. Для його встановлення знадобиться хрестоподібна викрутка.

На нижній кришці наклеєна наклейка-голограма Windows, яка підтверджує наявність попередньо встановленої ОС. У нашому випадку, це Windows 10 Pro.

При необхідності можна повністю розкрити нижню панель, але тоді втратите гарантію.
На верхній кришці ноутбука невелика згадка про бренд Prestigio і все.

Панелі на краях не гострі, із невеликим заокругленням. Рукам зручно працювати з клавіатурою.

Щоб легко піднімати екран, передбачено виїмку на нижній частині лицьового торця. Але ноутбук все одно зручніше відкривати двома руками.

Контакт верхньої та нижньої половини ноутбука пом'якшується гумовими буферами з боку екрана. Їх чотири, плюс додатковий захист камери.

Максимальний кут розкриття ноутбука – 125-135 градусів. Екран добре фіксується у всіх проміжних положеннях. Конструкція шарніра за два тижні активного користування не дала засумніватися у своїй надійності.

Захист корпусу від вологи не передбачено. Але це не заважає мені оцінити збірку в 10 балів з 10. Причепитися нема до чого.

Апаратна складова

Виробник вибрав основою апаратної складової ноутбука чіпсет від AMD. Це порівняно простий процесор із наступними параметрами:

  • Модель AMD A4-9120e
  • Кількість ядер/потоків - 2/2
  • Базова тактова частота процесора 1,5 ГГц (максимальна 2,2 ГГц)
  • Кеш-пам'ять L2 - 1 MБ
  • Розрахункова потужність 6 Вт

Вибраний чіпсет виробляють за нормами 28-нм техпроцесу. Відеочіп AMD Radeon R3 Graphics 256 МБ. Відеокарта з підтримкою DirectX 12.

Оперативна пам'ять 4 ГБ DDR4 SDRAM із частотою 1866 МГц. Роз'єм під оперативку лише один.

Ті характеристики, які озвучені вище нездатні на героїчні результати в сучасних та актуальних іграх, де потрібні великі обчислювальні ресурси.

Проте "заліза" точно вистачить на офісні програми та роботу в онлайн. У наступних частинах огляду обов'язково покажу як SmartBook 141 C6 показує відео, в які ігри можна грати і як на ньому працює Photoshop.

Тобто з помірною багатозадачністю пристрій справляється. У 2022 році цю модель можна використовувати як мінім для навчання. Тому що і екран досить великий для роботи з текстом і таблицями, і можливостей камери достатньо для відеодзвінків.

Корпус ноута не відкривав, щоб не втратити гарантію. А ось без її втрати точно можна додати цьому ноутбуку пам'яті і в наступному відео я покажу як це зробити, і оціню характеристики наявних накопичувачів.

Зауважень щодо перегріву або проблем із охолодженням не помітив. І це при тому, що охолодження тут пасивне.

Тест пам'яті та її розширення

SmartBook 141 C6 - це простий пристрій, тому обсяг оперативної пам'яті тут всього 4 ГБ. Це мінімум, який ще можна встановлювати в пристрої початкового рівня. Тому для зменшення підсумкового прайсу рішення правильне.

Що за модулі оперативної пам'яті використовував виробник? Це 4 ГБ ОЗУ, що працюють на частоті 1866 МГц, що вже згадував при розгляді всієї апаратної складової.

Вбудований накопичувач – 128 ГБ eMMC. Нижче протестував його на швидкість.

  • запис – до 114.80 Мбіт/с
  • читання – до 156.73 Мбіт/с

Не бажаєте використовувати цей накопичувач, можете встановити свій. Місце під пристрій формату 2,5 дюйма передбачено під кришкою, доступ до якої порівняно простий. Відкручуємо пару гвинтів та встановлюємо самостійно без втрати гарантії. Спробував диск на 512 ГБ - ноутбук його прийняв із задоволенням.

Встановлений мною SSD GOODRAM CX400 Gen.2 512 ГБ

  • запис – до 484.16 Мбіт/с
  • читання – до 529.18 Мбіт/с

Я використовував другий диск під файли, тому що базових 128 ГБ достатньо для ОС і програмного забезпечення, яке зібралися встановити. Тяжкі програми просто не бачу сенсу ставити, тому що продуктивність апаратної складової цього не передбачає.

Тест швидкості зовнішніх накопичувачів

microSD карта Transcend microSDXC 300S на 128 ГБ

  • запис – до 17.95 Мбіт/с
  • читання – до 35.53 Мбіт/с


Жорсткий диск Freecom (підключення через USB 3.0)

  • запис – до 128.99 Мбіт/с
  • читання – до 119.63 Мбіт/с


USB Flash KIOXIA TransMemory U365 128 ГБ USB 3.2 Gen 1

  • запис – до 24.57 Мбіт/с
  • читання – до 199.31 Мбіт/с

Достатній набір портів дозволяє не обмежувати себе у типі зовнішнього накопичувача. На мою думку, показники швидкісних характеристик достатні. Швидкість вбудованого диска SSD звичайна для ноутбуків початкового рівня.

Дисплей

Ноутбук Prestigio SmartBook 141 C6 укомплектований екраном на 14.1 дюйми. Гарний розмір, але питання в іншому. Чому вибрали TFT матрицю та роздільну здатність всього 1366 х 768 пікселів. Спробуємо розібратись.

По-перше, скажемо про комфорт діагоналі 14.1 дюйма. Це компромісний розмір між багато та мало. Діагональ комфортна для роботи з текстовими документами, таблицями, а також перегляду відео.

По-друге, цінник ноутбука та його позиціонування передбачає орієнтиацію на доступність та бюджетність. А все для того, щоб прайс став мінімальним і при цьому не обмежити покупця у продуктивності та в об'ємі вбудованого накопичувача. Як бачите, довелося обрати не IPS матрицю і не FullHD.

Покриття екрана не глянсове.

Особисто мене більше збентежила TFT матриця, тому що вона не ідеально поводиться в сонячну погоду і при редагуванні зображень можуть виникнути питання по коректному відображенню кольорів. До контрастності картинки також можна причепитися за бажання. Кути огляду невеликі.

Роздільна здатність 1366x768 - цього мало хіба що для професійних завдань у відеомонтажі та 3D графіці. А для решти вистачатиме. Для деяких завдань це навіть краще, тому що отримуємо менше навантаження на графіку, а значить, більше FPS в іграх.

Запасу яскравості для роботи в кімнаті достатньо. При читанні та перегляді відео в повній темряві очі не втомлюватимуться. Не забувайте про можливість переходу в нічний режим, при якому картинка на дисплеї переходить на теплі тони.

Якщо зображення на дисплеї ноутбука потрібно буде покращити, зробити це можна за допомогою підключення зовнішнього монітора. Таку можливість дає порт miniHDMI.

Порти та роз'єми

Корпус та дисплей ноутбука Prestigio SmartBook 141 C6 ми вже оглянули, а значить можна переходити до портів та роз'ємів, які дозволять розширити пам'ять ноутбука, підключити дротову периферію та зовнішній дисплей.

Спочатку заглянемо на правий бік. Тут:

  • Слот під карту MircoSD. Спробували накопичувач на 128 ГБ – працює.
  • 3.5 мм аудіороз'єм
  • USB 2.0 порт

Дивимося на лівий бік:

  • USB Type-C порт (без підтримки заряджання)
  • miniHDMI
  • USB 3.0 порт

Індикатор живлення і порт для підзарядки ноутбука розмістили також на лівому торці.

HDMI порт не Micro формату, але все одно не повноцінний - microHDMI. Це означає, що потрібно мати перехідник. Через нього вставляєте кабель і отримуєте додатковий монітор або виведення зображення через проектор.

Вважаю, що пропонований виробником набір портів може закрити 90% запитів власника, а по пункту різноманітності роз'ємів ноутбуку ставлю високу оцінку. Особисто я хотів би отримати замість microSD порту більш універсальний SD.

Клавіатура та тачпад

Усього на клавіатурі 86 клавіш. Це повний набір букв латинського алфавіту та кирилиці, плюс горизонтальні цифри. Додатково цифри доступні за допомогою клавіші Fn блоками по 3 під праву руку. Верхній рядок займають функціональні кнопки та клавіші керування підсвічуванням, звуком, перемотуванням та ін.

До розміщення кнопки "Живлення" потрібно звикнути. Так, як часто її затискаю замість «Del» при редагуванні тексту. В іграх незручності з навігаційними клавішами вниз/вгору/вправо/ліворуч також не виникнуть, тому що вони стандартного розміру.

Кнопки мають приємний хід, клацання не дратівливе, чорний пластик, з якого виконана клавіатура, не глянсова і не марка. Підсвічування присутнє у двох режимах яскравості.

Переходимо до тачпаду. Він не маленький, без виділення кнопок, які ми звикли відчувати під вказівним та середнім пальцем мишки. Майданчик продавлюється з невеликим зусиллям і цим викликає клацання.

Тачпад матовий, приємний для пальців. Крім звичайного курсора, при торканні одним пальцем може скролити текст або збільшувати зображення. Для цього потрібно задіяти два пальці. Якщо проскролите трьома пальцями, перейдіть в режим вибору робочих столів.

Якщо мишу покупець підбирає собі самостійно, то клавіатура та тачпад йдуть у комплекті. Загалом ці елементи управління у Prestigio Smartbook 141 C6 сподобалися. Виробником обрано дуже хороші та якісні рішення.

Бездротові модулі та комунікації

Ноутбук Prestigio Smartbook 141 C6 створений для того, щоб його брали з собою і не турбувалися про те, чи буде можливість підключитися до мережі та отримати доступ до Інтернету. Адже ідеологія смартбука в тому і полягає, що з собою потрібно носити менше, позбутись зайвих кабелів і постійно бути онлайн.

Саме з цією метою інженери укомплектували ноутбук Smartbook 141 C6 бездротовими модулями Wi-Fi та Bluetooth. Сьогодні це вже обов'язкова базова комплектація всіх ноутів і наш не виняток.

Wi-Fi працює в діапазоні 2,4 ГГц IEEE 802.11 b/g/n а також на частотах 5 ГГц. Скріншот виміру швидкості при підключенні до роутера, який з'єднаний із зовнішнім світом на швидкості 1000 Мбіт/с, опубліковано нижче. Мережа не губиться. Цей бездротовий канал реалізований на чіпсеті Intel Dual Band Wireless-AC 3165.

Bluetooth 4.2. Зі своїм завданням він справляється на відмінно. Підключав до ноутбука колонку, навушники та інші аксесуари. Проблем із підключенням не виникало, зв'язок тримався без розривів.

Так що покупцеві залишається лише брати Smartbook 141 C6 і не турбується про те, чи зможе він підключити до свого ноутбука зовнішні аксесуари та отримати доступ до глобальної мережі інтернет скрізь, де роздають Wi-Fi.

Камера

Ноутбук Prestigio Smartbook 141 C6 укомплектований камерою 0.3 Mp, яка знімає відео з роздільною здатністю 640х480 30 кадрів/с.

Якість зйомки фото та відео можна зменшити, це видно на скріншоті базового для Windows 10 додатка «Камера».

Доступні розміри:

VGA дозволу достатньо для спілкування в Skype та інших месенджерах, якщо є зовнішнє освітлення. Приклад у відео нижче. А ось декілька фото:

Розташована камера по центру. Її можна захистити спеціальним віконцем, яке дозволяє повність закрити огляд через модуль. Це одночасно захист оптики, коли її не використовують, та захист вашої конфіденційності.

Що ж, камера Prestigio Smartbook 141 C6 проста і не пише HD контент. Але для розмов у мережі її можливостей достатньо.

ОС, Ігри та Відео

Ноутбук Prestigio Smartbook 141 C6, що оглядається, працює під управлінням ОС Windows 10 Pro. Це хороший вибір та відразу врахуйте, що можливостей заліза замало для встановлення Windows 11.

За фактом, у Prestigio нічого зайвого не встановлювали. Хіба що програми для роботи з документами. Так, що користувачеві пряма дорога до вбудованого магазину додатків або на офіційні сайти розробників, які користуються вашою довірою. Ну а також рекомендую встановлювати той софт, до якого звикли.

Більше сказати про операційну роботу нічого. За час тестування все працювало стабільно, приходили оновлення і вони встановлювалися.

Далі декілька слів про відтворення відео на Prestigio Smartbook 141 C6. Я майже упевнений, що для цих цілей він використовуватиметься дуже часто.

Пробував запускати відео в базовому для Windows плеєрі та через медіапрогравач VLC у роздільній здатності HD (1280x720). Якщо основою такою файлу був якісний контент, то і зображення, що відображалось на екрані виглядало дуже непогано. Не було проблем і з HD контентом при перегляді влогів у Youtube. А от уже FullHD іноді підтуплював.

Smartbook 141 C6 – це точно ноутбук не для сучасних ігор, у яких розробники роблять ставку на деталізацію. Але простенькі аркади і навіть WOT запускаються. Можете самі в цьому переконатись, переглянувши відео нижче.

Counter Strike 1.6 та Age of Empires II також запускаються. Отже, в подорожах і відрядженнях нудьгувати не будете. Prestigio Smartbook 141 C6, хоч і не ігрова «машина», але хвилину/годину розваг своєму власнику може гарантувати.

Автономність

У редакції ноутбук Prestigio Smartbook 141 C6 вже більше місяця, а значить можна об'єктивно оцінити його автономність і те, як поводиться батарея при різних навантаженнях.

Почну з веб-серфінгу, коли відкрито 4-7 вікон у Google Chrome. 50% заряду на яскравості 50% пішло за 4 години. Об'єктивно в такому режимі ноутбука може вистачити на 8 годин. А це – робочий день.

Робота виключно з офісним пакетом для написання текстів та підготовки презентацій розтягнулася на 7 годин при яскравості 60%. При цьому на фоні тихо грала музика із динаміків ноута.

З іграшками типу CS 1.6 та Age of Empires 2 на 100% яскравості Smartbook 141 C6 протримався до 4.5 годин.

Ну і детально по перегляду відео в Youtube у роздільній здатності HD:

  • 100% яскравості – 3.3 години
  • 50% яскравості – 4.2 години
  • 20% яскравості – 5.5 годин

Що ж, у змішаному режимі на максимальній яскравості дисплея повного заряду ноутбука вистачає на 5,5-6,5 години. Якщо знизити рівень підсвічування до 50%, час можна збільшити до 7-7,5 годин.

Все перераховане вище забезпечує батарея на 4800 мАг. (7.4В). Повне заряджання акумулятора займає не менше 2,5-3 годин.

Як бачите автономність Prestigio Smartbook 141 C6 доволі суттєва. А якщо ще згадати про компактні габарити, невелику вагу та цікаву вартість, то й зовсім складається враження, що ноутбук по частині автономності немає недоліків.

Висновки

Для своєї ціни Prestigio Smartbook 141 C6 доволі цікавий варіант компактного ноутбуку. Особливо для покуаців з обмеженим бюджетом. Ноутбук зможе допомогти з завданнями, які пов'язані з текстами, таблицями, онлайн сервісами, переглядом відео, а також з навчанням онлайн.

Вартість: 9399 грн (на 16.06.2022)
Ноутбук для тесту наданий компанією АСБІС-Україна
Андрій Лазаускас


Источник: SmartPhone.ua

Обсуждение статьи

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

купить телефон в Одесі, Україна