Не тільки мультики. Як дитині проводити час максимально корисно за планшетом

12:17, 15.01.2023

Як отримати максимальну користь від планшету, не нашкодити дитині та як працює простір Kids Space, розкаже Євген Жовтянський, менеджер по роботі з партнерами підрозділу планшетів компанії Lenovo в Україні.

Сучасні діти вже з народження опановують гаджети: малюки дивляться мультфільми, граються в ігри, а школярі – навчаються та виконують домашні завдання в режимі онлайн. Проте часто діти не можуть самостійно контролювати свій час за планшетом й допомога батьків у регулюванні використання пристрою є дуже доречною, а частіше просто необхідною. Як батько двох доньок і людина, яка більше 12 років працює з технологіями, пропоную поглянути на планшет з точки зору отримання максимальної користі для дитини.

Упередження щодо використання та зменшення негативного впливу

Знаходитись тривалий час біля екрана планшета шкідливо як для дорослих, так і для дітей. Ті, хто проводить багато часу біля монітора, нерідко відчувають стан під назвою «синдром сухого ока», через сповільнене кліпання очима. Але насправді сучасні екрани з IPS-матрицею і високою роздільною здатністю не шкодять очам, адже мають сертифікацію TUV Rheinland Low Blue Light про низький рівень випромінювання синього світла. Проблеми можуть виникнути, якщо не дотримуватися правильної відстані від гаджета до очей (такої ж, як для книжок і зошитів) або проводити за пристроєм забагато часу. Для уникнення подібної ситуації варто завчасно домовитись з дитиною та обговорити конкретний час для гри та перерви, наприклад, 15 хвилин на серію мультфільму, після – 15 хвилин на відпочинок для очей. В цей час можна побавитись звичайними іграшками або зробити руханку.

Користуючись гаджетом дитина багато сидить в різних, часто не надто корисних для хребта, позах, а це – шкідливо для постави та сприяє ожирінню. В цьому випадку для діток вкрай важливо робити руханку, оскільки скелет ще формується, та й за поставою слідкувати треба. Відео з вправами для руханки можна знайти на Youtube, поставити планшет та повторювати рухи. У планшетах YOGA Tab, наприклад,  для цього є зручна функціональна металева підставка, завдяки якій пристрій  можна зафіксувати на зручному для дитини рівні, або навіть підвісити на гачок чи ручку. Також це можна зробити завдяки функціональним чохлам для пристрою.

Залежність та погіршення сну — те, що також лякає батьків. Однак прив'язаність не виникне, якщо буде вибудована зрозуміла комунікація між батьками та дитиною, будуть чіткі правила й цікаві домовленості. А щодо погіршення сну – тут працює те ж правило комунікації — для уникнення перезбудження варто домовитися про користування планшетом за годину до того, як дитина лягає спати. І звісно, комунікувати з дитиною потрібно не тільки про заборони й обов'язки, але й дізнаватись як в неї справи. Розвиток емоційного інтелекту та соціальних навичок також важливий для дітей – звичні прогулянки на дитячому майданчику та у парку, спілкування з іншими дітьми у садочку або школі запобігають проблемі соціального та емоційного розвитку.

Обговорених правил користування планшетом слід дотримуватися щодня, незалежно від зовнішніх факторів. Обмеження часу не повинно бути заохоченням або покаранням — це звичайна річ, як чистити зуби двічі на день. Також психологи радять не вимагати негайно припинити гру, щоб не викликати роздратування дитини, як і від будь-якої незакінченої дії, а запропонувати 5-10 хвилин на завершення.

До того ж педіатри з Американської академії рекомендують уникати використання екранних носіїв для дітей молодше 18 місяців. У віці від 18 до 24 місяців варто використовувати якісні програми та ігри, які будуть цікавими для перегляду та ігор як для дітей, так і для батьків. Також лікарі наголошують про обмеження екранного часу до однієї години в день для малюків віком від 2 до 5 років і не використовувати планшет під час їжі.

Плюси від користування планшетом

Діти та гаджети – це вже непорушний симбіоз в сучасному світі, після епідемії та особливо зараз, коли діти вимушені періодично навчатись в онлайн режим. Які ж основі переваги користування планшетом та як отримати максимальну користь?

Переглядаючи мультфільми та граючи в ігри для розвитку маленькі діти запам’ятовують цифри, букви, іноземні слова – це корисно, адже дошкільна освіта має велике значення, в цей період відбувається розвиток розумових здібностей. Щодо школярів – планшетом зручно користуватись під час навчання, вмикаючи відео на шкільні теми пов’язані з освітньою програмою, а також використовувати як електронну книгу, завантажуючи художню літературу та підручники.

Використання планшета дає можливість навчити дитину поводитись з електронними пристроями на рівні впевненого користувача, що звісно дуже важливо в сучасних реаліях. В майбутньому школярам буде простіше та швидше адаптуватись до виконання домашніх завдань онлайн або вчитись, наприклад, діджитал ілюстрації.

У батьків можуть виникати різні сумніви: чи дійсно дитина виконує домашнє завдання, чи якісний контент переглядає та, чи не “сидить” у планшеті більше оговоренного часу. Для впевненості та заспокоєння мам і тат, перед користуванням гаджетом доречно перевірити налаштування безпеки та доступу в спеціальних дитячих режимах.  Планшет – чудова опція для того, щоб зацікавити та зайняти дітей вдома чи в дорозі. Варто розпочати грати або дивитись щось разом з дітлахами, а потім дозволити юзати планшет самостійно.

Налаштування спеціальних дитячих профілів

Діти полюбляють клацати на яскраві картинки та переходити на наступні відео, в різні додатки. Для того, щоб мінімізувати ризик переходу до контенту, що не призначений для дітлахів, видалення контенту батьків з пристрою та завантаження шкідливого програмного забезпечення, варто створити окремий дитячий профіль.

Створення спеціального облікового запису Lenovo Kid’s Account дає можливість обмежити доступ до небажаного контенту та налаштувати час відключення пристрою. Акаунт для молодших членів родини можна зареєструвати за допомогою “Налаштування”, далі перейти до “Kid’s Account” та обрати необхідні параметри: додатки та посилання у браузері, які будуть доступні, та контроль часу (з можливістю обрати певний проміжок часу та дні, в які дитина зможе користуватись планшетом).

Крім вбудованої функції Lenovo Kid’s Account, у батьків є можливість налаштувати Google Kids Space – спеціальний дитячий режим для планшетів з операційною системою Android, завдяки якому батьки можуть обрати додатки, відео, книги для дітей певного віку. До того ж таких профілів можна створити декілька, тож кожен маленький член родини матиме свій персоналізований доступ. Дорослі можуть налаштувати усі необхідні профілі за допомогою облікового запису Google та керувати через Family Link, в якому можна вказати, чи потрібен дитині дозвіл батьків для завантаження додатків за рекомендаціями та чи показувати їй рекомендовані додатки з рекламою.

У Google Kids Space є п'ять вкладок із різним контентом: "Головна", "Ігри", "Читання", "Відео" й "Творчість". Вони містять додатки й книги з Google Play, а також відео з YouTube Kids. Батьки можуть вказати уподобання дітей, для того, щоб отримати якісний та корисний контент для малюків. Також дитина може створити свого власного персонажа, який супроводжуватиме її у діджитал всесвіті.

“Корисні” додатки для дітей різного віку, які допоможуть поєднати розваги та навчання

Існує безліч додатків, за допомогою яких можна поєднати розваги та навчання. Для малюків та дітей дошкільного віку варто подивитись на ігри, що націлені на форми, кольори, звуки, букви. Наприклад, в онлайн-магазині додатків можна завантажити Мишеняткову Абетку або  Українську абетку для дітей, що допоможе дітлахам вчити літери та проговорювати перші слова. Puzzle Shapes – це гра з пазлами та кубиками, яка навчає рахувати, навчає знанню кольорів та складних фігур, для початківців у вивченні математики корисним стане застосунок Mental Math, а для розваг можна пограти в Smart Grow – розмальовку для дітей віком від 2 до 5 років.

З метою вивчення іноземних мов для дітей молодшого шкільного віку варто звернути увагу на такі ігри та додатки: Antura and the Letters – це безкоштовний навчальний застосунок, завдяки якому діти опановують початкові правила іноземної мови та вивчають слова в ігровій формі, а також додаток Drops надає можливість вивчати іноземні слова у форматі гри (застосунок платний, але наразі українцям відкритий безкоштовний доступ). Для розвитку логіки дитини: Загадки українською – додаток, в якому малеча має власноруч вести відповідь на загадки, а також гра-головоломка Що на фото?, в якій необхідно вказати що зображено на фотографії, відкриваючи при цьому мінімальну кількість шматочків фото.

Старші діти та підлітки готуються до екзаменів та ЗНО, тож батьки можуть розглянути додаток Р.І.Д, який створений для покращення та поглиблення знань української мови, а також гру WOW, що створена у форматі кросворда та допомагає збільшити словниковий запас, запам?ятовувати написання слів українською. Також до цього списку можна віднести додатки Кобза, Mova та Просте ЗНО. Для розвитку логіки в Google Play можна завантажити Шахи – цей додаток навчає всім відомій грі, після навчання діти можуть змагатись з потужним комп'ютером, а ще можна звернути увагу на японську головоломку Судоку.

Тож пропоную підсумувати. Знайти цікаве заняття для дитини — необхідність, але ще можливість для дорослого проявити свою креативність. В поєднанні з якісним планшетом дитина отримує повноцінні уроки, хобі або заняття, які будуть не тільки веселими, а й корисними для неї.

Євген Жовтянський
менеджер по роботі з партнерами підрозділу планшетів компанії Lenovo в Україні

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини

  • Як працюють дрони? Можливості та особливості квадрокоптера Autel EVO Lite PlusЯк працюють дрони? Можливості та особливості квадрокоптера Autel EVO Lite Plus04:39 12.01.2023

    Можливо, у дитинстві вам пощастило мати машину чи вертоліт на радіокеруванні. Хоча дрони набагато більш просунуті, ніж ці відносно дешеві пластикові іграшки, за своєю суттю вони не так сильно відрізняються.

  • Турецкая баня своими руками: что нужно для хаммамаТурецкая баня своими руками: что нужно для хаммама01:18 12.01.2023

    С каждым годом, желающих построить у себя турецкую баню, становится все больше и больше. Экзотическое помещение служит не только для содержания своего тела в чистоте, но и местом, где можно провести время с пользой для здоровья и просто хорошо отдохнуть.

  • Ав-ресиверы Yamaha для дома и студии по лучшей стоимостиАв-ресиверы Yamaha для дома и студии по лучшей стоимости20:33 10.01.2023

    Ав-ресиверы бренда «Yamaha» — это первоклассное оборудование премиум сегмента, которое пользуется широким спросом потребителей по всему миру. И это неудивительно, ведь оборудование отличается высоким качеством сборки, функциональностью и надежностью, поскольку создано на базе современных технологий из качественных комплектующих.


купить телефон в Одесі, Україна