Що нового в Apple A16 і чому це найпотужніший чіп серед смартфонів

07:49, 19.10.2022

На вересневій презентації Apple заявили, що новий A16 Bionic, яким оснащений iPhone 14 Pro Max, є найшвидшим чіпом в смартфонах: 16 мільярдів транзисторів, 4-нм техпроцес і на 40% більш швидка робота ядер. Якщо потрібен смартфон з найпродуктивнішим чіпом у світі, купити iPhone 14 Pro Max з A16 Bionic буде найкращим варіантом. Розглянемо, наскільки новий чіп продуктивніший за Apple A15 і як сильно він випереджає кращий процесор для Android — Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

Результати тесту ядер в бенчмарках

Хоча Apple не показали відмінності між продуктивністю 14 Pro Max і 13 Pro Max, синтетичні тести демонструють послідовне збільшення потужності SoC з кожним роком.

Попри складнощі в переході на більш ефективний техпроцес, команда розробників Apple домагається стабільних результатів, робить нові смартфони ще більш потужними.

Різниця в порівнянні з кращим чіпом, що є в Android, просто вражає. Apple не жартували, кажучи, що їх мобільний процесор випереджає Snapdragon 8+ Gen 1 на 40% в роботі ядер.
Порівняння з Galaxy Z Fold 4 це підтверджує. А якщо зіштовхнути A16 з чіпом Snapdragon 8 Gen 1 в S22 Ultra, різниця буде ще більша, не кажучи про Galaxy S21 Ultra на базі торішнього чіпсета Snapdragon 888.

Графічний прискорювач

В A16 Apple використовує 5-ядерний графічний процесор, аналогічний тому, який використовувався в моделях Pro минулого року. Однак новий GPU поєднується зі збільшеною на 50% пропускною здатністю пам'яті, що дуже допомагає в іграх з важкою графікою. Щоб зрозуміти продуктивність GPU, необхідно провести стрес-тест, який триває не менше 20 хвилин — цього часу достатньо, щоб перегрів проявив себе.

У порівнянні з конкурентами на Android графічний процесор в A16 Bionic займає перше місце. Навіть при сильному нагріванні (3dmark Extreme (Low)) показники чіпа на 45% вище, ніж у конкуруючого флагмана Snapdragon.

Що стосується різниці між iPhone 13 і 14 Pro Max, розрив не такий показовий. GPU в A16 Bionic вражає своїм початковим «бустом» продуктивності, але при нагріванні потужність графічних ядер злегка випереджає попереднє покоління, а стійкість графічної підсистеми до троттлінгу не така велика, як можна було б очікувати.

Нейронний движок

Apple стверджує, що в A16 встановлений новий нейронний процесор, здатний виконувати 16 трильйонів операцій на секунду (TOPS).

Для порівняння торік нейронний процесор був 16-ядерним і виконував 15,8 TOPS.

Порівняємо розвиток Neural Engine в iPhone різних поколінь:

  • A16 — 16 TOPS;
  • A15 — 15,8 TOPS;
  • A14 — 11 TOPS.

Дивлячись на результати тестів, можна сказати, що iPhone 14 Pro Max випереджає конкурентів на Android і має великий запас потужності на найближчі кілька років.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини