Звичайна чи електронна: які сигарети безпечніші

19:52, 26.09.2022

Сьогодні ніхто не сумнівається в тому, що куріння шкодить здоров’ю. Але суперечки довкола того, що краще – тютюнопаління або вейпінг, не вщухають. З’ясуймо, чим відрізняється принцип роботи звичайних сигарет та електронок і як вони впливають на організм. Далі — лише об'єктивна інформація. 

Як влаштовані звичайні та електронні сигарети

Класичні тютюнові вироби — це паперові гільзи, заповнені тютюном. Коли виріб підпалюють, утворюється дим, який курець вдихає через спеціальний фільтр. Звісно, на ньому щось осідає. Але далеко не все. Електронні сигарети — це прилади, в корпусі яких знаходяться батарея, нагрівальний елемент та ємність з ароматизованою рідиною. Коли девайс активується, утворюється не дим, а пар з приємним ароматом.

А з чого складаються, власне, дим і пар? Різниця суттєва, адже перший вкрай токсичний. До його складу входять кілька тисяч небезпечних сполук: канцерогени, сажа, чадний газ та інші речовини, дихати якими небезпечно. До того ж те, що знаходиться всередині звичайної сигарети, має не так багато спільного з тютюном. 

Річ у тім, що до 80-х років минулого століття виробники використовували лише м'яку частину табачного листа, без центральної «жилки» — вона до паління непридатна. Але в погоні за прибутками собівартість сигарет знизили. Тверді частини, що раніше йшли у відходи, почали обвалювати під вакуумом, подрібнювати та просочувати табачним «лікером» — тютюновим соком, що утворюється в цьому процесі. Цю суміш додають до папірос. Хочете запитати, де ж тоді справжній тютюн? У сигарах, трубках і кальянах. Але це девайси не на щодень, і вартість їх відповідна.

А з чого складається пар? Основні компоненти рідини — це пропіленгліколь, гліцерин, нікотин і харчовий ароматизатор, іноді дистильована вода. Наскільки вони шкідливі? Дослідження ще проводяться, врешті-решт вейпінгу як руху не виповнилося і 20 років. Проте точно можна сказати одне: до складу якісної жижки входять очищені складники. В такому ж стані вони широко застосовуються в харчовій та фармацевтичній промисловості. Якщо шкода є, то не така значна, як при вдиханні диму. А щоб зберегти здоров'я, краще не палити взагалі та оселитися поза межами міста.

Що краще: електронка або тютюн

Думка лікарів однозначна: одноразові електронні сигарети https://vandalvape.com.ua/odnorazovi-pod-system, винайдені в першу чергу як засіб боротьби з тютюновою залежністю, не становлять такої небезпеки, як вироби з тютюну. Згадайте масштаби антитютюнової кампанії — про небезпеку паління говорять в рекламі, ціни на продукцію постійно підвищують, а тисячі курців потрапляють у реабілітаційні центри, адже не можуть самостійно подолати залежність.

Стосовно вейпінгу така кампанія не ведеться. Можливо, тому що поки рано говорити про довгострокові наслідки. Але різниця дійсно є. І самі вейпери, і лікарі відзначають: при переході на парогенератори загальне самопочуття поліпшується, а разом з тим зникають і неприємні супутники, зокрема жовтизна зубів, їдкий запах, що осідає на одязі, руках, волоссі.

Думка лікарів і науковців однозначна: склад пари точно відомий, тоді як дим містить стільки інгредієнтів, що їх можна перераховувати годинами. Паріння — це лише імітація куріння, але з доставкою чистого нікотину. Смоли та чадного газу вдихати не доводиться, а це беззаперечна перевага.

Крім того, за допомогою одноразок можна кинути палити. Головне, раціонально підійти до процесу. Починають парити з нікотину, аналогічного за міцністю звичайним цигаркам, а потім поступово її знижують, переходять на «нуль». Відповідь на питання, що краще – тютюн чи одноразка, однозначна. Краще електронний девайс.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини