На Xbox Series X запустили Windows 98 та ретро-ігри

23:21, 11.07.2022

Один з авторів порталу Eurogamer Алекс Батталья (Alex Battaglia) розповів про кумедний експеримент: йому вдалося за допомогою емулятора встановити на консоль Xbox Series X ОС Windows 98 і запустити на ній кілька ігор кінця XX століття.

Ретро-ігри зараз модні, проте запускати їх на сучасних машинах і системах виходить не завжди — виручають емулятори. Пан Батталья вирішив підійти до питання нестандартно і емулював старий ПК під Windows 98 прямо на консолі Xbox Series X. Консоль виявилася цілком підходящою для цих цілей: тут є сучасний процесор Zen 2, графіка RDNA 2 (не знадобилася), а також незрівнянно більший обсяг пам'яті, ніж на машинах геймерів із дев'яностих.

Ентузіасту довелося попрацювати, спочатку встановивши актуальний Xbox емулятор RetroArch, а потім запустивши в цьому середовищі DOSBox Pure. Після цього все було готове для встановлення Windows 98 – при цьому система встановлювалася з ISO-образу, а не компакт-диска. Неприємним сюрпризом стала відсутність підтримки USB-миші, через що довелося задовольнятися правим стіком, що замінює її на геймпаді — у стратегії реального часу грати виявилося дуже некомфортно.

Зате вдалося встановити віртуальну відеокарту 3dfx Voodoo 2 з 12 Мбайт пам'яті і максимальною роздільною здатністю 800х600 пікселів. Щоправда, в Unreal вона працювала надто неспішно, приблизно вдвічі повільніше за свій реальний прототип або на рівні Voodoo 1. Справа в тому, що при емуляції всі навантаження лягають на центральний процесор консолі, а даровані Xbox Series X 12 Тфлопс графіки простоюють.

Втім цього вистачило: у віртуальній машині значився процесор Pentium першого покоління з тактовою частотою 66 МГц, навіть без підтримки MMX-інструкцій. Насправді він працював набагато швидше, приблизно на рівні Pentium 3 із частотою 1,0 ГГц, і справлявся з Half-Life (в режимі без апаратного прискорення). Згодом експеримент вирішили повторити на менш продуктивній Series S - втрата продуктивності виявилася близько 200 МГц.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна